top of page
Hemodiyaliz
Böbreklerin vücut içindeki asli işlevi içinden geçen kanı filtreleyerek toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmaktır. Böbreklerin arıtma işlemi sırasında ortaya çıkan atıklar mesaneye giderler ve idrara çıkma esnasında vücuttan atılırlar. Bunun haricinde böbrekler aynı zamanda vücudun su seviyesini dengeler, D vitamininin aktif halini üretir, alyuvarların üretiminde rol oynar ve kan basıncını kontrol eden mekanizmalar arasında bulunur.
Böbrek yetmezliği ise böbreklerin kandaki toksinleri yeterli oranda filtreleme yeteneğini kaybettiğinde ortaya çıkar. Böbrekler işlerini düzenli olarak yapmazsa vücut toksinler tarafından aşırı yüklenir. Tedavi edilmediği takdirde bu durum hayatı tehdit edebilecek seviyede böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Kronik böbrek yetmezliğinde, böbreğin yapısal işlevini kaybetmesi nedeniyle idrarla atılması gereken zararlı maddeler ve suyun fazlası atılamamakta ve vücutta birikmektedir. Hemodiyaliz, bu zararlı maddelerin hastanın vücudundan uzaklaştırılmasını sağlayan bir tedavi şeklidir.
Böbreklerin fonksiyonunu yerine getiremediği durumlarda, hemodiyaliz böbreklerin kayıp fonksiyonunu yerine getirmede en etkili yöntemdir.
bottom of page