top of page

GIARDIAZIS / GİARDİA ENFEKSİYONU


Giardia; tek hücreli, bağırsaklara yerleşerek hastalığa neden olan, genellikle hijyenik bakım şartlarında yaşamayan köpek ve kedi yavrularında veya erişkinlerde sık görülen protozoon bir hastalıktır. Giardiazis, ishal ve ağırlık kaybı ile karakterize akut veya kronik gastrointestinal sistem hastalığına neden olur. Köpeklerde %10-15 oranında görülürken kedilerde ise %3-5 oranında görülmektedir. Bu oran, yavru köpeklerde %50’ye kadar yükselir. Çoğunlukla köpeklerde rastlanır.


BULAŞMA

Giardiazis; kontamine sular ve kontamine malzemelerle temas sonucu oral yolla alınır. Oral yolla alınan kistler, ince bağırsağa doğru yola çıkarlar ve bu bölgeye yerleşirler. Burada bağırsak florasını bozarak ishale sebep olurlar ve dışkıyla aralıklı olarak atılırlar. Çevreye saçılım dışkı ile gerçekleşmektedir ve dışkı ile atılan kistler nemli ve uygun ortamda haftalarca canlı kalırlar.


BELİRTİLER

Köpeklerde ağır kokulu, arada düzelip birkaç gün sonra tekrar nüks eden bir ishalle seyreder. Bu aralıklı ishaller sonucunda dışkıda mukus tabakası ve bazen kan görülmesine sebep olur. Dışkıda kan varlığı, kanlı ishalle karıştırılmasına sebep olabilir. Fakat kanlı ishalin aksine genellikle hayvanın genel durumu iyidir ve iştahında hiçbir problem gözlenmez. TANI Giardia’yı teşhis etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hızlı testler aracılığı ile yanı konulabileceği gibi; çinko sülfat yüzdürme testiyle mikroskobik bakıda da tanıya gidilir. Ancak kist saçılımının aralıklı olması, klinik açıdan çoğu zaman hafif seyretmesi teşhisi güçleştirebilir. Giardia, bağırsaklardaki sindirim yapan yapıları bozduğu için bu parazite yakalanmış hayvanlarda gelişme geriliği, aşırı tüy dökümü, yağlı ve sümüksü dışkı görülür. Bunlar giardia açısından göz ardı edilmemesi gereken belirtilerdir.


TEDAVİ

Protozoon bir hastalık olmasına rağmen tedavisi antibiyotik ile yapılır. Antibiyotik grubunun etkenine göre 10 gün ile 21 gün arası tedavi devam eder. Bu süre zarfı içerisinde probiyotik ve prebiyotik kullanımları barsak florasının iyileşmesinde ve düzenlenmesinde olumlu etki gösterir.


KORUNMA

Hastalıktan korunmak için bakım yerleri temiz tutulmalı, tüyleri temizlenmeli, iç parazit uygulamaları aksatılmamalıdır. Barınaklar; kuarterner amonyum, buhar ve kaynar su ile dezenfekte edilmelidir.

bottom of page